Nosgrimmor

Jag går ofta runt och funderar på en hel del saker, nosgrimmor är en av de sakerna som jag ibland funderar, hur fungerar dom och hur påverkar dem hästen, finns det bra nosgrimmor övh? Är det bäst att köra utan? Det finns egentligen inte många val, antingen rider man på bett och kan då välja mellan att rida med eller utan eller så rider man bettlöst och då är man nästan fast med nån typ av nosgrimma. Här är tre av det vanligaste nosgrimmorna jag brukar stöta på i samband med bett och mina funderingar om dem.
 
 

 
  
Engelsk nosgrimma med eller utan snokrem
Engelsk nosgimma är den typen som jag alltid trott vara den mildaste och bästa men ju mer jag lärt mig mer om den börjar jag tveka. Visst den sitter högre upp på nosryggen som är mindre känslig och dessutom blir det minre tryck om hästen skulle vilja/försöka öppna munnen. Men eftersom även ett lätt tryck på sidan av hästen huvud där kindtänderna sittar orsakar skador på insidan då hästen lätt biter sig i kinden får hästen gärna sår där om man inte spänner den väldigt löst.
 
Snokremmen har jag dock inget till övers, ser ingen fördel med den annat än att den hjälper till att stänga igen munnan på hästen vilket jag är mycket skeptisk till. Fast jag kan ha fel, kommentera isfåll! 
 
 
Remontnosgrimma
Mirax nosgrimma och den typ jag tycker minst om. Visst lämmnar den tänderna ifred men den sitter väldigt lågt ner på nosryggen där den är som känsligast. Även om du har den löst spänt utövar den ganska stort tryck på det känsliga området om hästen öppnar eller försöker öpnna munnen. Och jag upplever att det ofta är en nosgrimma man a. sätter på unghästar för att skydda tänderna eller b. på hästar som gapar. Och frågar du mig så är inte en nosgrimma lösninegn på en häst som gapar.
Min lärare i skolan har dock sagt att remont hjälper till att hålla betten stilla i munnen på hästen vilket kan vara en fördel men jag ser inte riktigt hur det kan ha någon större effekt på bettet.
 
Pullarnosgrimma
Även om jag alltid tyckt att pullar är en otroligt snygg nosgrimma så är det den jag tyckt minst om då den verkligen stänger igen munnen på hästen. Men på senare tid har jag börjat funder om den kanske ändå är det bättre alternativet om man nu *måste* så sätta på hästen en nosgrimmapå hästen. Den undviker tryck runt hästens tänder i bästa möjliga mån i likhet med remontnosgrimman och trycket över nosryggen hamnar högre upp i likhet med den engelska nosgrimman. Så kanske har den andra funktioner än att stänga igen käften på hästen...
 

 
Ja ni hör, jag har en hel del funderingar och dessa är bara 3 av alla de dussin olika typer av nosgrimmor som verkar finnas därute och jag hara bara sett till hästen skelett och tänder när jag tittat på dessa 3, jag har altså inte funderat på hur dessa påverkar hästen blodkärl och nerver i ansiktet.
 

Vad tycker ni? Håller ni med om vad jag tycker eller anser ni att jag är ute och cyklar? *Kommentera* =D